BETEGKÍSÉRŐ

(OKJ 31 723 01) – 27/2016 (IX.16.) SZVK; Nyilvántartásba vételi száma: E-000515/2014/A013; 27/2016 (IX.16.) SZVK szerinti program

FIGYELEM! Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) meghatározott szakmai tanfolyamok (OKJ-tanfolyamok) a jogszabályi változások miatt már csak 2020. december 31-ig vehetők igénybe. Az OKJ-képzések 2020. szeptemberben még elindulnak, igény esetén december 31-ig még indíthatók. A határidőig megkezdett vagy folyamatban levő OKJ-tanfolyamok résztvevői a törvény értelmében 2022. december 31-ig vizsgázhatnak le az OKJ-képesítés megszerzéséhez. Az OKTKER-NODUS Kiadó Kft. az új jogszabályok szerint továbbra is jogosult lesz tanfolyamok szervezésére és lebonyolítására. Az OKJ-képzések megszűnésével a jelenlegi képzések egy része továbbra is igénybe vehető lesz új formában, esetenként más elnevezéssel. Ezekről a honlapunkon folyamatosan tájékoztatást adunk.

A képzés célja:
A betegkísérő orvosi beutalás (utasítás) alapján egészségügyi szaksegítséget nem igénylő betegszállításokat végez a beteg otthonából egészségügyi intézménybe, az egészségügyi intézményen belül, egészségügyi intézményből a progresszív ellátásnak megfelelő más egészségügyi intézménybe, illetve a beteg kezelését, vizsgálatát, valamint sürgősségi ellátását követően otthonába.

A képzés célcsoportja:
Alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező felnőttek, akik motiváltak, és képesnek érzik magukat a Betegkísérői feladatok ellátására.

A képzésbe történő bekapcsolódás feltételei:
Iskolai végzettség: alapfokú iskolai végzettség,
Előírt gyakorlat: 1 év egészségügy területen eltöltött gyakorlat
Egészségügyi alkalmasság: szükséges

A képzés zárása:
Az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele

A képzés tanúsítása:
OKJ bizonyítvány
Tervezett képzési idő:
360 óra (Elméleti órák száma: 216, Gyakorlati órák száma: 144)

Kérésre a teljes képzési program megtekintését biztosítjuk!

A képzés során megszerezhető kompetenciák:
• orvosi beutalás (utasítás) alapján egészségügyi szaksegítséget nem igénylő betegszállításokat végezni a beteg otthonából egészségügyi intézménybe, az egészségügyi intézményen belül, egészségügyi intézményből a progresszív ellátásnak megfelelő más egészségügyi intézménybe, illetve a beteg kezelését, vizsgálatát, valamint sürgősségi ellátását követően otthonába
• képes a helyszín biztonságosságát felmérni
• képes a beteg állapotát ABCDE-szemlélet szerint felmérni az életkori sajátosságok figyelembevétele mellett
• képes életveszély esetén, alapszinten elsősegélyt nyújtani (szakszerű fektetés, vérzéscsillapítás, kötözések, szakszerű segélyhívás, BLS, eszköz nélküli légútbiztosítás)
• képes a beteg szállíthatóságát megítélni
• képes immobilizációs technikákat alkalmazni
• képes betegszállítás szervezési feladatokat ellátni
• képes katasztrófa helyzetek, tömeges balesetek felszámolásában közreműködni
• képes betegjogokat és az egészségügyi etikai szabályokat betartani
• képes megfelelő kommunikációt alkalmazni

Modulok:
11110-12 Egészségügyi alapismeretek
11164-12 Logisztika
11166-12 Mentéstechnika