Viseletszakértő

Felnőttképzési engedélyszáma: E-000515/2014/D081

FIGYELEM! Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) meghatározott szakmai tanfolyamok (OKJ-tanfolyamok) a jogszabályi változások miatt már csak 2020. december 31-ig vehetők igénybe. Az OKJ-képzések 2020. szeptemberben még elindulnak, igény esetén december 31-ig még indíthatók. A határidőig megkezdett vagy folyamatban levő OKJ-tanfolyamok résztvevői a törvény értelmében 2022. december 31-ig vizsgázhatnak le az OKJ-képesítés megszerzéséhez. Az OKTKER-NODUS Kiadó Kft. az új jogszabályok szerint továbbra is jogosult lesz tanfolyamok szervezésére és lebonyolítására. Az OKJ-képzések megszűnésével a jelenlegi képzések egy része továbbra is igénybe vehető lesz új formában, esetenként más elnevezéssel. Ezekről a honlapunkon folyamatosan tájékoztatást adunk.

Képzés célja: 
Betekintést nyújtani a hazai, európai és nemzetközi öltözködéskultúra, viseletkészítés hagyományaiba, valamint a legújabb trendek szerinti alkalmazásába. A viseletszakértő tanfolyam során a résztvevők részletesebb ismereteket szereznek a magyar népviseleti ruhadarabokról, tájegységek, társadalmi rétegződés, életkor és alkalmak szerint.

Képzés célcsoportja:
A célcsoport tagjai lehetnek pedagógusok, közművelődési szakemberek, szabás-varrással foglalkozó profiknak és amatőröknek, akik tudásukat szereznék kiegészíteni a viseletkészítés alapjaival.

A képzésbe történő bekapcsolódás feltételei:
Iskolai végzettség: Érettségi bizonyítvány

Képzés zárása:
A képzés zárásaként a választott korszak elemzése viseletkultúra, szimbolika alapján a célcsoport részéra a képzés tartalmának megfelelően, illetve a tréningen való aktív részvétel.

Képzés tanúsítása:
Tanúsítvány

Képzési idő:
30 óra (Elmélet: 25 óra, Gyakorlat: 5 óra)

A képzési program kérés esetén megtekinthető.

A képzés során megszerezhető kompetenciák:
Képes lesz a különböző hazai, európai és nemzetközi öltözködéskultúra alapjainak elsajátítására.
Tudja és alkalmazza a viseletkészítéssel kapcsolatos interkulturális ismereteket.
Megismeri és kiválasztja a hazai női és férfi viseletek paraszti és polgári formáit, motívumait és azok jelentését.

Modulok:
Az öltözetek kialakulása, funkciói.
Öltözködés és viselettörténet (hazai, európai, nemzetközi kitekintés)
A viseletek protokolláris jelentései, a viselet, mint a társadalmi rétegződés nyelve.
Viselet szimbolika.

JELENTKEZÉS